Parabel

Parabel (lignelse): Kort skildring af en hverdagsbegivenhed eller -situation, som illustrerer en moralsk, religiøs eller politisk idé.

Skildringen i sin helhed kan udtrykke idéen, men undertiden får skildringens enkelte elementer hvert et tydeligt billedpræg, de skal »oversættes«. Så nærmer parablen sig til allegorien*. Ofte følger denne oversættelse efter selve beretningen eller er indbygget i den: Parablen er læredigtning*.

De berømteste parabler er Jesu lignelser; Mark. 2, 17 [1] viser den korteste og enkleste form. Den længere fortælling om Sædemanden (Matth. 13,3-9 m. efterfølgende udlægning) har et tydeligt allegorisk præg.

Modernismens prosaforfattere fornyer den gamle genre (Kafka, herhjemme Peter Seeberg). Socialistisk læredigtning efter Brecht udnytter af og til parablens pædagogiske anskuelighed [2].

To parabler:

[1]

Og da Jesus hørte det, siger han til dem: »De raske trænger ikke til læge, men de syge. Jeg er ikke kommen for at kalde retfærdige, men syndere.«

[2]

Vi sitter alla i samma båt. Det har man ofta sagt dig. Det bör du komma ihåg. Nu har båten börjat ta in vatten. Då säger Arbetsgivaren:
- Si båten tar in vatten!
De allvarliga männen med porteföljer (: mapper) säger:
- Någon måste lämna båten!
Då tittar de alla på dig Svensson. Och du är ju en snäll och lojal Svensson så du hoppar över bord och simmer bort i dimman (: tågen) .. . Men rätt som det är så börjar en Svensson grubbla. Varför är det just han som skall hoppa? Och han säger till sina kamrater:
- Varför är det alltid vi som år »någon»? . . .

(Jan Myrdal, Skriftstållning 2, 1969)

Til toppen

Glossary

Allegori

Allegori betyder 'at sige noget andet', og det er netop i den betydning, at det skal forstås, når man kalder en tekst for allegorisk. En allegorisk fortælling eller et allegorisk digt handler om noget andet, end man måske umiddelbart tror. Man udtrykker det også på den måde, at en allegori skal forstås i overført betydning, dvs. i en anden end dens bogstavelige betydning. Det bedst kendte eksempel på en allegori er H.C. Andersens eventyr Den Grimme Ælling (1843), der på det bogstavelige plan handler om en ælling, der går mange strabadser igennem før den bliver lykkelig, men som i overført betydning skal forstås som en fortælling om, hvordan menneskers liv kan forme sig.

metodebogen.dk | ISBN 978-87-998642-1-8 | © Jørn Ingemann Knudsen (redaktør og ansvarshavende) og forfatterne 2024 | Kontakt